Jászberényről - Túri Pince Jászberény

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Jászberényről

A Jászság kulturális és gazdasági központja Jászberény. A város Budapesttől 80, a Mátra hegységtől 40 kilométerre, a Zagyva folyó által körülölelve épült ki. Az Alföld északnyugati peremén fekvő kb. 27 ezer lakosú település sajátos földrajzi, néprajzi és történelmi vonásokat őriz.
Az iráni származású jász nép a kunokkal együtt a XIII. században telepedett le a Zagyva és a Tarna folyó mentén. A magyar uralkodók a jászoknak kiváltságos jogokat adományoztak.
Jászberény az utóbbi évtizedekben a gazdasági nehézségek ellenére is sokat fejlődött, a város fontos szerepet töltött és tölt be az ország szellemi életében is.


Az 1847-ben alapított Jász Múzeum őrzi a jászok múltjának írásos és tárgyi dokumentumait, valamint az ország egyik legrégibb történelmi ereklyéjét a legendás Lehel kürtöt.


Az 1995-ben megrendezett Jászok Világtalálkozóját követően a lakosság pozitív véleménye adott biztatást Jászberény város önkormányzatának ahhoz a döntéshez, hogy évenként kerüljön megrendezésre a JÁSZBERÉNYI NYÁR, amely sokak által kedvelt, gazdag történelmi múlt és kulturális örökség ápolását célzó rendezvénysorozat. A Nemzetközi Táncház és Zenésztábor, a Csángó Fesztivál, a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó több ezer belföldi és külföldi résztvevőt vonz a városba. Igen népszerűek a könnyű- és komolyzenei programok, a térzenék és tűzijátékkal együtt megrendezésre kerülő utcabál.
A régmúlt eseményeiről a Jász Múzeum állandó kiállítása részletesen tájékoztat. Itt őrzik a város szimbólumát, a Lehel kürtjét. A lakosság őrzi a történelmi események, a 150 évig tartó török uralom, a hódoltság, az 1848-as szabadságharc, a két világháború, az 1956-os forradalom és szabadságharc jászberényi hőseinek és áldozatainak emlékét. A város modern kulturális arculatát mutatja a Hamza Múzeum, ahol a jelenleg élő és működő festők, grafikusok műveiből összeállított állandó kiállítás is megtekinthető.

A város központjából induló egyetlen nagyobb sétával megközelíthetők: a barokk és klasszicista stílusban épült műemlék épületek, a rendezett parkokban álló köztéri szobrok, a felújított középületek.


A város kulturális életének irányításában meghatározó szerepe van a Déryné Művelődési Központnak és intézményeinek. A Városi Könyvtár és Információs Központ jelentős könyv- és folyóirat- állományával várja látogatóit.


A Jászság Népi Együttes, a Barkóca és az Árendás Gyermeknéptánc- együttes őrzi, ápolja és kutatja a Jászság néptáncait, népzenéjét, viseletét.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz